Ograde, parking barijere i stubići danas su neizostavni u upravljanju saobraćajem. Bilo da su fiksni ili mobilni, preklapajući ili potapajući, svrha im je da kontrolišu kretanje pešaka i vozila, ograđuju prostor, usmeravaju i ograničavaju saobraćaj.

Ograde su od davnina korišćene da omeđe prostor i spreče nekontrolisani prolazak. Od prvih, drvenih ograda i živica, do današnjih, čeličnih, pocinkovanih, mobilnih, najrazličitijih, namena im je ostala ista, dok su se izgled i materijali prilagođavali vremenu i napretku civilizacije.

Ograde, parking barijere i stubići jednostavan su i efikasan način da se označe i odvoje mesta predviđena za parkiranje od onih koja to nikako nisu. Njihovim postavljanjem sprečava se parkiranje kojim bi se umanjila preglednost, zauzeo prostor predviđen za kretanje pešaka ili mesto koje je rezervisano. Stubići se u tu svrhu koriste još od 18. veka. Prvobitno su izrađivani od drveta, a vremenom se pokazalo da je čelik i liveno gvožđe bolji izbor, jer im pruža trajnost i izdržljivost.

Ograde, parking barijere i stubići izrađuju se od različitih materijala, kao što je čelik, liveno gvožđe ili aluminijum, nerđajući čelik, drvo, beton ili plastika, u zavisnosti od namene i ambijenta. Prilikom izrade vodi se računa o njihovoj svrsi i trajnosti, a pri izboru treba imati u vidu i prostor u kom će biti postavljeni, kako bi mu, pored svoje praktične funkcije, doprineli i estetski.

Odaberite model proizvoda:

Prikazani svi od ukupno 7 rezultata